Napa News
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παιδιά με αναπηρία χάνουν τα επιδόματα τους

6/2/2017

Comments

 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: offsite.com.cy / Αντρέας Πολυκάρπου 
Picture
Φανταστήκατε ποτέ στη χώρα σας να μην έχετε πρόσβαση σε μουσεία, σχολικές εκδρομές, ιατρική περίθαλψη και σχολική εκπαίδευση;  Δεν αναφερόμαστε σε χώρες του τρίτου κόσμου αλλά σε μία χώρα μέλος της Ε.Ε. που το 2017 ακόμη δεν έχει κατορθώσει να λύσει σημαντικά ζητήματα των παιδιών με αναπηρίες.
​
​Λεωφορεία χωρίς τις απαραίτητες πρόνοιες για άτομα με αναπηρίες, μουσεία χωρίς ράμπες και κυρίως επιδόματα που κόβονται είναι μόνο ,μερικά ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες.
Picture
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Από το 1999 έχει υπογραφεί η σύμβαση του ΟΗΕ η οποία προνοεί όπως κάθε παιδί να έχει το δικαίωμα ενιαίας εκπαίδευσης. Μόνο που στην Κύπρο κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού οι παροχές – σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Εγκεφαλική και άλλες Αναπηρίες Κα. Γιούλα Πιτσιάλη- δεν αρκούν ούτως ώστε ένα παιδί να μπορεί να απολάυσει την ενιαία εκπαίδευση χωρίς αν υπάρχει η ανάγκη για τα τις ειδικές μονάδες και τα ειδικά σχολεία.

Σύμφωνα με την Κα. Γιούλα Πιτσιάλη,  υφίστανται μεγάλα προβλήματα ενώ ταυτόχρονα, η αδιαφορία του κράτους επιδεινώνει την κατάσταση. Ταυτόχρονα, οι γονείς των παιδιών με αναπηρίες δεν μπορούν να κάνουν εύκολα κάτι αφού μια νομική προσφυγή είναι χρονοβόρα και κοστίζει πολύ ακριβά.

Όπως μας δήλωσε, ενώ υπάρχουν τα κονδύλια από την Ε.Ε. για τα παιδιά με αναπηρίες εντούτοις η έλλειψη κυρώσεων επιτρέπει τη μη εφαρμογή των διεθνών κανόνων.

Από την άλλη, τα Η.Ε. έχουν κάνει πολλές φορές παρατηρήσεις στην κυπριακή δημοκρατία μετά από καταγγελίες αλλά ακόμη δεν έχει αλλάξει η κατάσταση.

​Εξατομικευμένα προγράμματα

Για το λόγο αυτό παρατηρείται έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού στα σχολεία αναφορικά με την ειδική εκπαίδευση η οποία παρέχεται σ το ελάχιστο. Το ελάχιστο, όπως είναι η μία ώρα σε εβδομαδιαία βάση που  επιτρέπει στα παιδιά με εγκεφαλικές και άλλες αναπηρίες να έχουν λογοθεραπεία χωρίς όποιαδήποτε άλλα εξατομικευμένα προγράμματα που θα έπρεπε να καθορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Κάποιες από τις προτάσεις που έχουν γίνει στο Υπουργείο Παιδείας είναι :
  • Η συνδιδασκαλία: Η παροχή, δηλαδή, ταυτόχρονης παρουσίας ειδικού εξειδικευμένου εκπαιδευτικού κατά τη διάρκεια του μαθήματος μαζί με την παρουσία του καθηγητή ή του δασκάλου.
  • Η παροχή εξειδικευμένου προσωπικού να γίνεται ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Δεν μπορεί να παρέχεται ο ίδιος ειδικός εκπαιδευτικός για άτομα με εγκεφαλικές αναπηρίες και για αυτιστικά παιδιά.
  • Η εκπαιδευτική ύλη να γίνει προσβάσιμη σε όλα τα παιδιά και ανάλογα με τις ανάγκες του. Πχ. τα παιδιά με ακουστικά προβλήματα ή με προβλήματα όρασης να έχουν τη δυνατότητα να μορφώνονται μέσα από βιβλία σχεδιασμένα για άτομα με αναπηρίες.
  • Τροποποίηση του περιβάλλοντος ούτως ώστε το κάθε παιδί να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλους τους χώρους αλλά και στην εκπαίδευση.


Νομοθεσία
​

Ένα από τα πολύ σημαντικά προβλήματα υφίσταται λόγω του γεγονότος ότι μετά την υπογραφή της Σύμβασης η νομοθεσία της χώρας μας εδώ και αρκετά χρόνια δεν άλλαξε γεγονός που επιτρέπει τη συνέχιση της προβληματικής κατάστασης με το Υπ. Παιδείας- σύμφωνα με την Κα. Πιτσιάλη, να κρύβεται πίσω από τη μη ξεκάθαρη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να θεωρεί ότι οι παροχές που προσφέρει αρκούν.



Picture
Προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί πρόσφατα

Η κα. Πιτσιάλη πέρα από τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν στο σχολικό χώρο, μας ανέφερε δύο σημαντικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Λεωφορεία για εκδρομές
Αναφορικά με τη διακίνηση των παιδιών με αναπηρίες που έχουν την ανάγκη χρήσης αναπηρικού αμαξιδίου εξακολουθεί να υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα του διαχωρισμού τους από τα υπόλοιπα παιδιά. Συγκεκριμένα, ακόμη και σήμερα δημιουργείται ο αποκλεισμός αυτών των παιδιών με το Υπουργείο Παιδείας να ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους σε εκδρομές με άλλα οχήματα (είτε με τους γονείς τους είτε με μικρότερα λεωφορεία) βάζοντας ένα φράκτη ανάμεσα σε αυτά και στους συμμαθητές τους.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους τα προσβάσιμα λεωφορεία είναι πολύ πιο ακριβά γεγονός που δεν επιτρέπει στους διευθυντές των σχολείων να δίνουν τη δυνατότητα της προσβασιμότητας σε όλους τους μαθητές.

​Μουσεία
Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στο Μουσείο Παραμυθιού στη Λευκωσία στο οποίο και δόθηκε άδεια χωρίς ο χώρος να είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητική αναπηρία. Το τελευταίο περιστατικό που μας ανέφερε η κα Πιτσιάλη αφορούσε σε ένα μαθητή με τροχοκάθισμα το οποίο επισκέφτηκε το μουσείο και δεν υπήρχε η πρόνοια για τη ξενάγηση του στο χώρο. Το αποτέλεσμα ήταν το παιδί να παραμείνει στον κάτω όροφο με τη συνοδό του.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του συγκεκριμένου μουσείου, ο χώρος είναι προσβάσιμος άτομα με αναπηρίες μόνο σε περίπτωση που το μουσείο ειδοποιηθεί φέρνοντας μια εξωτερική ράμπα.

Τα εύλογα ερωτήματα που έθεσε, όμως, η κα Πιτσιάλη, είναι γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν στέλνει μια εγκύκλιο ότι πρέπει να συνεργάζονται μόνο με χώρους που είναι προσβάσιμοι; Όπως και το τι γίνεται σε περιπτώσεις τουριστών με αναπηρίες;

Επιδόματα και Ε.Ε.Ε.
Ένα τεράστιο θέμα αναφορικά με τα παιδιά με αναπηρίες είναι η μετάβαση όλων των επιδομάτων που παρέχονταν σε αυτά τα άτομα από το Γραφείο Ευημερίας, στο Τμήμα Εργασίας και στα πλαίσια του Ε.Ε.Ε.

Παρά τις εξαγγελίες της Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε ότι άτομα με αναπηρίες δεν έχουν το δικαίωμα του Ε.Ε.Ε. αφού κρίνονται ότι έχουν ελαφράς μορφής παράλυση. Τα ίδια άτομα, προηγουμένως, λάμβαναν κανονικά το επίδομα τους.

Σύμφωνα με την κα Πιτσιάλη, η εγκεφαλική παράλυση δεν είναι ποτέ η ίδια για όλα τα άτομα και αυτό το εκμεταλλεύονται οι αρμόδιοι του Ε.Ε.Ε. οι οποίοι μελετούν το θέμα και εφόσον κρίνουν ότι το παιδί μπορεί να κάνει κάποιες κινήσεις τότε η περίπτωση του θεωρείται ελαφρά και του κόβεται το επίδομα.

​Ανάγκες
Το γεγονός αυτό, δεν επιτρέπει στις οικογένειες που έχουν τα παιδιά αυτά να τους παρέχουν όλες τις απαραίτητες φροντίδες για τη θεραπεία τους (εργοθεραπεία- φυσιοθεραπεία) με αποτέλεσμα η περίπτωση τους να επιδεινώνεται.

Αυτό συμβαίνει διότι το Υπ. Υγείας δεν παρέχει τις απαραίτητες φροντίδες για τα παιδιά με αναπηρίες με τους γονείς να αναγκάζονται να πληρώνουν τεράστια ποσά σε ιδιώτες χωρίς να νοιάζεται για το τι μπορούν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι.

Το πρόβλημα οξύνεται στις περιπτώσεις των παιδιών αφού τα κρατικά νοσοκομεία παρέχουν μεν τη φροντίδα σε αυτά αλλά μόνο σε πρωινές ώρες. Γεγονός που δεν επιτρέπει σε όσα φοιτούν σε σχολείο να λαμβάνουν μέρος στις θεραπείες. Οπότε χρειάζονται άμεσα χρήματα για την παροχή φροντίδας από ιδιωτικούς γιατρούς.

Κινητοποιήσεις
Όπως μας δήλωσε η κα Πιτσιάλη, οι γονείς των παιδιών θα προβούν σύντομα σε κινητοποιήσεις αφού η κατάσταση έχει παραγίνει και οι αρμόδιοι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες του.

​Τι παρέχει το Υπουργείο Παιδείας
Το Υπ. Παιδείας αναφορικά με τα παιδιά με τροχοκαθίσματα, έχει το δικαίωμα ένας διευθυντής σχολείου να αιτηθεί στην αρμόδια διεύθυνση (είτε δημοτικής είτε μέσης εκπαίδευσης) να τους παρέχουν ειδικό λεωφορείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Το κόστος της επιπλέον χρέωσης εγκρίνεται από την αρμόδια διεύθυνση και το ειδικό λεωφορείο μισθώνεται προκειμένου το παιδί με το τροχοκάθισμα να μεταφερθεί με ασφάλεια.

Αναφορικά τώρα με το θέμα των εργοθεραπειών και των φυσιοθεραπειών, το Υπ. Παιδείας δίνει το δικαίωμα στους γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους τόσο τις πρωινές όσο και τις μεσημβρινές ώρες στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Εδώ, όμως, προκύπτει το ερώτημα αναφορικά με το τι γίνεται με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των παιδιών. Κατά πόσο, δηλαδή, ένα παιδί με παράλυση θα μείνει πίσω στην ύλη και δεν θα μπορεί να την καλύψει.

​

Σε σχέση, τώρα, με τους συνοδούς, το Υπ. Παιδείας μπορεί να ορίσει μία συνοδό για δύο παιδιά ανάλογα με τη φύση του προβλήματος. Παραδείγματος χάρη, μπορεί μία συνοδός να εξυπηρετεί δύο παιδιά μέσα στην ίδια μέρα χωρίζοντας τις εργασιακές τις ώρες.
  • Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Κατά πόσο μπορεί να προσέχει και τα δύο παιδιά το ίδιο καλά ή τι συμβαίνει σε προβλήματα που θα προκύψουν και δεν έχουν υπολογιστεί.




Comments
    PictureΤίτλοι τέλους για το δημοψήφισμα για Τοπική Αυτοδιοίκηση

    ​


    Picture
    Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος
    Picture
    Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην Αγία Νάπα - Ελπίζουν στον τουρισμό

    Submit
    Picture
    Δωρεάν παροχή ψυχολογικής στήριξης μέσω Skype
    Picture
    Βρετανία: «Παίρνουν φωτιά» οι κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές σε Ελλάδα, Ισπανία & Τουρκία
    Picture
    Κομισιόν: Ενέκρινε €86,6 εκ. για στήριξη τουριστικών επιχειρήσεων στην Κύπρο
    Picture
    Περδίος: Η Κύπρος θα προχωρήσει στην μεγαλύτερη ψηφιακή καμπάνια στον τουρισμό
    Picture
    Στρέβλωση εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία από εκμίσθωση κρατικής γης στην Αγία Νάπα

Napa News

Copyright © 2016-2020, All Rights Reserved.



​
Όροι Χρήσης

 Επικοινωνία
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ